FANDOM


Aragó, o l'Aragó (en castellà, en aragonès i oficialment Aragón), és una comunitat autònoma d'Espanya, descendent de l'antic Regne d'Aragó, i actualment regida per un Estatut d'Autonomia.

Aragó és reconegut com a nacionalitat històrica en el seu Estatut d'Autonomia (art.1). El Regne d'Aragó, amb el Comtat de Barcelona, el Regne de València i el Regne de Mallorca van formar la històrica Corona d'Aragó. És situat al nord de la Península Ibèrica. Limita amb les comunitats autònomes de Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, la Rioja, Navarra i el País Valencià, i amb Occitània, de l'estat francès. Està format per les províncies d'Osca, Terol i Saragossa. La capital és la ciutat de Saragossa (en castellà, aragonès i oficialment, Zaragoza). A la zona nord, a la província d'Osca (en castellà Huesca, en aragonès Uesca) i nord de la província de Saragossa, s'hi parla aragonès. A la zona est, la Franja Oriental o de Llevant (la Franja de Ponent per als catalans), s'hi parla català.

La comarca del Matarranya en forma part. Fins el 1955 Arenys de Lledó, Calaceit, Cretes i Lledó d'Algars van formar part de la Diòcesi de Tortosa.

La regió manté amb les Terres de l'Ebre lligams històrics, humans, econòmics, turístics (vegeu l'article Ferrocarril del Val de Zafán) i culturals.

« i si Déu em concedís Tortosa, sia tota de l'Hospital de Jerusalem. »

— Fragment del testament d'Alfons I el Bataller (1131), Rei d'Aragó i Navarra (1104-1134).


Vegeu també Edit

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori