FANDOM


L'armari de l'arxiu de la ciutat de Tortosa és un bé moble que data, segons apareix en una llegenda interior, del 1574. És un dels pocs armaris de l'època que se conserven a Catalunya.

Història i descripcióEdit

Se custodiava a l'antiga Casa de la Ciutat i des del 1911 se conserva a l'església de Sant Domènec que forma part conjunt renaixentista dels Reials Col·legis de Tortosa.

Consta de quatre cossos.[1] Els dos del mig s'estructuren exclusivament en calaixos i els dos extrems alternen calaixos amb lleixes. Les quatre portes -de tres panys- reforçades amb planxa estan pintades a l'interior. S'hi representa l'escut de la ciutat; l'Àngel Custodi, patró de la ciutat, i la llegenda commemorativa inaugural.[2]

D'estructura senzilla és considerat com un bon exemple del moble renaixentista i és un dels pocs armaris-arxiu existents de l'època. Les pintures interiors i les cartel·les originals policromades dels calaixos[3] li donen encara un valor afegit més.

Cal recordar que l'Arxiu Capitular de Tortosa també conserva un interessant armari del segle XV.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. L’armari amida 5’65 m. (llarg) x 3,03 m. x 95 cm de fons i té fins a 88 calaixos.
  2. EN LO ANY DE LA NATIVITAT DE NOSTRE SEÑOR DEV IESVXPIST MDLXXIIII ESSENT PROCVRADORS LOS MAGNIFICHS M FRANCESCH CORDER Y DESPRATS CIVTADA ONOFRE MERCADER DE ILENADER M BALTASAR ILOPICO Y DE XIXON FON EDIFFICAT Y POSAT EN DEGVT ORDE LO PRESENT ARCHIV.
  3. Alguns dels noms que hi figuren són: Amposta (1 i II); Barcelona; Beseit; Benifassà; Càller (Sardenya); Carrascal-Vilar de Santa Maria (Mas de Barberans); Carsles y Alfara; Coblliure, Saragossa; Escatró y Mequinença; Girona, Godall - La Galera; Lleida; Mallorca; Orta; Pahuls; Perelló, y Aldea y Fullola; Sant Jordi d'Alfama; Tamarit; Tarragona; Ulldecona (I i II); València; Vall-de-roures...