FANDOM


L'Arxiu Històric Provincial de Tarragona (AHT) és un arxiu de la Xarxa d'Arxius Comarcals de la Generalitat de Catalunya i actua d'Arxiu Comarcal del Tarragonès.

L'any 1944 va centralitzar els arxius de Protocols Notarials de Tortosa que havien estat traslladats a Barcelona durant la Guerra Civil Espanyola per a la seua salvaguarda. No van retornar a Tortosa fins el 2003 malgrat les llargues reclamacions.

L'AHT té entre els seus fons els arxius del Centre Penitenciari de Tortosa (1897-1954). Resulta d'interès també el fons de la Delegación Provincial de Abastecimientos y Transportes de Tarragona.[1]

D'entre els diversos fons judicials custodiats a l’AHT sobresurt el del Tribunal Regional de Responsabilitats Polítiques de Barcelona (demarcació de Tarragona), amb jurisdicció especial a tot Catalunya, creat arran de la Ley 9 de febrero de 1939 de responsabilidades políticas. Es tracta d'un fons històric tancat (1939-1945), amb gairebé 8.000 expedients penals, que reflecteix l'activitat d'aquest tribunal durant la primera postguerra –fins al 1942, en què fou succeït per la jurisdicció ordinària-. Per al seu accés cal comptar però amb la corresponent autorització lliurada pel president de l'Audiència Provincial de Tarragona.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. Vegeu l'article de Jordi Piqué i Padró, El fons de la Delegación Provincial de Abastecimientos y Transportes de Tarragona (1941-47): Documents per a la historia de Tortosa, publicat a Nous Col·loquis III (Centre d'Estudis Francesc Martorell, 1999. Imp. Gràfica Dertosense. ISBN: 84-923714-1-2).

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori