FANDOM


La Brigada de la Mort, més coneguda com la Brigada de la Muerte o Columna de la Muerte va ser una unitat de les milícies confederals que pertanyia a la segona columna que dirigia Antonio Ortiz[1] durant la Guerra Civil Espanyola. El cap de la Brigada de la Mort, que estava formada per uns quaranta milicians vinculats a la FAI, era Pasqual Fresquet. La Brigada de la Mort disposà d'uns centres irregulars de detenció (txeques) a Casp, al carrer Rosario número 12.

Va actuar a setze municipis de les comarques del Priorat, la Terra Alta, la Ribera d'Ebre, el Baix Camp i a diversos municipis d'Aragó entre juliol i setembre de 1936. Perseguien i executaven feixistes (religiosos, falangistes, militants de la CEDA, catòlics, carlistes, cacics o pagesos que s'oposaven a les col·lectivitzacions). El seu objectiu era implantar poble a poble el comunisme llibertari.

La Brigada, considerada per la dirección de la CNT com a contrària a l'esperit revolucionari va deixar d'operar a partir d'octubre de 1936.

El 2008, el periodista falsetenc Toni Orensanz publicà el llibre L'òmnibus de la mort: parada Falset sobre la columna i els 27 assassinats perpetrats a Falset.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. Antonio Ortiz Ramírez (Barcelona, 13/04/1907 –† 2/04/1996).

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori