FANDOM


Campredó
Localització

Campredó (Terme municipal de Tortosa)
Campredó
Campredó


Dades estadístiques
Municipi Tortosa
Altitud n/d
Coordenades 40.7597102° N, 0.5537465° E

Campredó, també grafiat Camp-redó, és un poble del municipi de Tortosa, a la comarca del Baix Ebre que compta amb uns 1.200 habitants. Els seus habitants reben el nom de campredonencs.

Està situat a la plana regada de l'esquerra de l'Ebre, entre Tortosa i l'Aldea, vora el canal de reg de l'esquerra de l'Ebre i la línia del ferrocarril de Barcelona a València. En data 30 de setembre de 2009 l'Ajuntament de Tortosa va aprovar-ne l'expedient de constitució com a entitat municipal descentralitzada (EMD)[1] i el 25 de febrer de 2011 va formar-se la comissió gestora.

Escut heràldic Edit

Escut caironat: d'argent, una torre oberta de sinople, acompanyada al cap d'una creu grega patent de gules i a la punta d'una faixa ondada d'atzur.[2]

Història Edit

La seua història més moderna té en l'any 1972 una cita clau. És llavors quan s'inicia la construcció del Polígon Industrial Baix Ebre. L'any 2003 s'hi suma el Polígon Industrial Catalunya Sud, entre els termes de l'Aldea i de Tortosa, cridat a ser el motor econòmic de les Terres de l'Ebre. Fora dels polígons s'executen activitats extractives d'àrids força importants.

Campredó té un lloc punyent en la Història contemporània de Tortosa, quan l'abril de 1938 una marea humana evacuava la ciutat, per la costa de Sant Onofre, al esdevenir front de guerra.

Més modernament i en un altre ordre de coses Campredó esdevé el punt d'extracció de les aigües de l'Ebre que són l'origen del polèmic transvasament al Camp de Tarragona (per interessos polítics anomenat minitransvasament de l'Ebre) executat en compliment de la llei 18 de 1981 d'1 de juliol amb una concessió màxima de 4 metres cúbics per segon que equivalen a uns 126 hectòmetres cúbics l'any.

Patrimoni arquitectònic i llocs d'interès Edit

Entre el patrimoni arquitectònic de Campredó destaca la torre de Font de Quinto (11 m x 8,20 m x 6 m), sobre la serra de les Veles, i l'anomenada Casa del Prat (5 m x 5,8 x 8,20 m i 1,90 de gruix als murs)[3] restaurades al llarg del 2008 per la Generalitat de Catalunya. Totes dues foren adquirides per l'Ajuntament de Tortosa el setembre de l'any 2000. Malauradament durant la dictadura franquista es va perdre definitivament (1964-1965) la torre de Sant Onofre.

En el límit del terme i ja en el municipi de l'Aldea (antiga pedania de Tortosa) s'hi localitza la finca agrícola de la Palma focus d'importants troballes arqueològiques, com la d'un gran campament romà de la Segona Guerra Púnica localitzat l'any 2007. Del terme de Campredó (partida del Fondo) prové una de les inscripcions romanes del lapidari de l'antiga Dertosa.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. DOCG núm. 5477 de 5/10/2009.
  2. Resolució GAH/1062/2016, de 15 d'abril, per la qual es dóna conformitat a l'adopció de l'escut heràldic de l'Entitat Municipal Descentralitzada de Campredó (DOGC 7.110 de 29/04/2016).
  3. Se creu que la Casa del Prat (també coneguda com "la Llotja") és una torre d'origen templer de finals del s. XII principis del s. XIII, possible seu de la sotscomanda templera de Prat. Únicament es conserva la planta inferior i al seu interior hom hi localitza una interessant escala de caragol realitzada en pedra. Durant les obres de restauració es va constatar l'existència al seu voltant d'un entramat emmurallat pendent d'estudi.

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori