FANDOM


Lo Carrilet de la Cava va ser un ferrocarril que uní Tortosa i les poblacions del Delta de l'Ebre entre els anys 1926 i 1967.

Història Edit

La línia Tortosa - la Cava (actualment en el municipi de Deltebre) va ser una iniciativa local promoguda per la societat Compañía de Ferrocarriles Económicos SA (FESA) i finançada pel Banc de Tortosa. La concessió va ser aprovada per les Corts el 23 d'octubre de l'any 1924, amb l'objectiu de transportar l'arròs que es conreava al delta fins a la capital del Baix Ebre.

L'11 d'agost de l'any 1926[1] va ser inaugurat el primer tram d'aquesta línia, que anava des de Tortosa fins Amposta passant per Soldevila i Campredó. El 1927 s'enllestí el perllongament fins a la Cava, amb un recorregut total de 26 quilòmetres. Part del material rodant inicial (deu vagons de passatgers i dues màquines) van ser adquirits a la Compañía de Tranvías y Ferrocarriles de Valencia.

Amb rapidesa, el tren reemplaçà les barques que pujaven l'arròs del Delta fins a Tortosa i precipità la fi del vapor Anita que, des del 1915, feia la línia del riu. Als anys 30, la línia funcionava a ple rendiment, i la companyia fins i tot va haver de comprar més màquines i cotxes per poder abastar tota la demanda, tant de passatgers com de mercaderies; va arribar un moment en què no hi havia prou maquinària per satisfer el transport.

Durant la Guerra Civil Espanyola la línia fou col·lectivitzada per la CNT i la UGT. Un cop acabada calgueren uns deu anys de reparacions per assolir el nivell de servei prebèl·lic. Passat un ressorgiment inicial de la demanda, als anys 50 la competència del transport per carretera inicià el declivi de la companyia.

La interrupció de les subvencions de l'Estat el 1963 precipità que FESA renunciés a la concessió i que aquesta fos traspassada a l'empresa estatal Ferrocarriles de Vía Estrecha SA (FEVE) l'1 de març del 1964. El Carrilet va fer el seu últim trajecte La Cava-Tortosa el 31 de desembre del 1967 i FEVE clausurà definitivament la línia el 1968. Del material rodant només se'n salvà una locomotora de vapor, del 1890, que s'exposa com a monument al parc Teodor González de Tortosa des del 1968[2] i l'automotor Billard que passà primer a una línia de via estreta de València sent adquirit per l'Ajuntament de Deltebre recentment.

Entre el 19 de juliol de 2014 i el 13 de març de 2015 la locomotora número 1 conservada a Tortosa va ser restaurada al local que Amics del Carrilet del Delta de l'Ebre té a Deltebre.

De l'antic Carrilet n’hi ha afortunadament algunes imatges en color filmades per aficionats. A més a més el 1954 la màquina número 2 va protagonitzar unes breus escenes a la pel·lícula en blanc i negre Relato policiaco, dirigida per Antonio Isasi-Isasmendi.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. Inauguración del primer trozo del ferrocarril de Tortosa a la Cava; article publicat pel diari El Pueblo de 14/8/1926.
  2. La Locomotora número 1 és propietat de l'Ajuntament de Tortosa. És una màquina de vapor construïda a Leeds el 1890 pel fabricant anglès Hunslet Engine Company (fund. 1864) i adquirida el 1929 per FESA a la Compañía de Tranvías y Ferrocarriles de Valencia, on ostentava el número 8. Única a Europa del seu tipus, algunes de les seues característiques són: 40 km/h de velocitat màxima; 7,6 m x 2,4 (i 3,5 m d'alçada); 19.500 kg (pes en brut) i 24.000 kg en servei; ample de via de 1.000 mm; capacitat d'aigua 2.700 l; capacitat de carbó 1.000 kg.
  • L'any 2011 l'Arxiu Comarcal del Baix Ebre va adquirir a un antiquari de Barcelona 162 fotografies realitzades entre 1925-26 per l'enginyer suís Pista Hitz Brunner (1885-1970), contractista de les obres del Carrilet. L'any 2013 Onada Edicions editava Pista Hitz, la mirada d'un enginyer (d'Albert Curto i Laura Tienda).

Bibliografia d'interès Edit

  • El tren del Delta de l'Ebre. Història del ferrocarril Tortosa - la Cava. Carles Salmerón i Bosch. Col·lecció Els trens de Catalunya. Realitzat per Terminus, Barcelona, 1989. Imp. I.G. MIBA; ISBN 84-404-4140-1.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori