FANDOM


El castellà d'Amposta era una de les dues dignitats més altres de l'orde de Sant Joan de Jerusalem que hi havia a la Corona d'Aragó, juntament amb el Prior de Catalunya. De tota manera, no sempre va ser així, ja que fins el 1312, amb la integració dels béns de l'orde del Temple a l'orde de l'Hospital, només existia la Castellania d'Amposta. Va ser a partir d'esta incorporació quan es va dividir el patrimoni hospitaler en dos priorats, malgrat que el d'Amposta tingués el nom de Castellania.

Tot i titular-se castellà d'Amposta, ja que el castell d'Amposta va ser cedit per Ramon Berenguer IV als hospitalers, i que el 1280 aquest castell tornés a ser recuperat pel rei, el castellà no residia a Amposta sinó que ho feia a Saragossa, concretament al seu convent de San Juan de los Panetes, al costat de la basílica del Pilar, o bé en alguna comanda que els era pròpia.

Els castellans d'Amposta va ser sovint homes de confiança del monarca i s'encarregaven de funcions culturals, com fra Juan Fernández de Heredia (1346-1376), home de confiança de Pere III el Cerimoniós. També van ser militars i diplomàtics al servei del rei, com fra Joan de Vilagut (1428-1444), fra Pere Ramon Sacosta (1446-1461) i fra Bernat Hug de Rocabertí (1461-1485). El darrer castellà d'Amposta va ser l'infant Francesc de Paula de Borbó (1827-1851), suposat fill de Carles IV, que les males veus deien que era fill del ministre Manuel Godoy i de la reina. Degut a estos rumors, les Corts de Cadis el van inhabilitar en la successió a la corona. L'any 1851 va renunciar als seus drets com a castellà a causa de l'establiment de l'estat liberal i modern i no es va elegir cap successor.

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori