FANDOM


Les Corts de Tortosa de 1442 van ser unes Corts Catalanes convocades per la reina Maria de Castella com a lloctinent del rei Alfons el Magnànim a Tortosa.[1] entre l'11 d'agost de 1442 i el maig de 1443. Van precedir-les les Corts de Barcelona del 1446. Era president de la Generalitat Antoni d'Avinyó i de Moles.

El 25 de juliol de 1442, els diputats militar i reial, Andreu de Biure i Bernat Sapila, van visitar a la reina per demanar-li la seua intervenció davant d'un potencial atac de l'exèrcit de Carles VII de França a terres catalanes. La reina va convocar les Corts, molt protestades pels diputats, ja que no havien estat comunicades en forma i termini. A més, no tractaven de l'estat del regne, sinò d'un tema específic i, a més, es feien a la residència reial, cosa que limitava la independència de la Cambra. Els síndics de Barcelona es van retirar i la reina va enviar dos ambaixades per a convèncer-los, que no van tindre resultat.

Al febrer de 1443 la reina va ser informada del canvi polític a França i va prorrogar les Corts fins al maig de 1443, si bé la reunió no va ser necessària, atès que l'exèrcit francès va decidir dirigir-se cap a Normandia.

Acabades les Corts, l'11 de novembre de 1443 se van escollir nous diputats i oïdors, recaient en Jaume de Cardona i de Gandia el càrrec de president de la Generalitat.

Referències Edit

  1. De fet, la primera sessió es va celebrar a Ulldecona, però davant de la impossibilitat de continuar i després de diverses pròrrogues, les sessions se van traslladar a Tortosa.

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori