FANDOM


La cucafera de Tortosa

La Cucafera de Tortosa.

Cuca fera

La Cucafera de Tortosa segons una auca noucentista.

La Cucafera de Tortosa, o Cuca Fera, és un animal monstruós, basat en una tortuga (no és un drac), propi del bestiari popular d'aquesta ciutat.

Els seus orígens se situen a Tarascó (França), d’on és originària la Tarasca, de la qual s'assegura que en prové la Cucafera. De com arriba el monstre a Tortosa no se'n sap res, però les semblances són moltes.

La tradició popular explica com una gran tortuga marina queda embarrancada a la desembocadura de l'Ebre. Els pescadors de Tortosa en donen captura però la bèstia mor. Com causa gran impacte i admiració la confraria dels pescadors en construeix una rèplica, i com a homenatge al seu patró la passegen per la ciutat.

En origen havia de ser per força una bèstia grossa i arrodonida, doncs deu la seva forma a l'espina d'un vaixell en desús. Requeria que càpiguessen els homes drets a dintre per a poder arrossegar-la o aixecar-la, doncs les rodes han de ser un afegit ben recent lligat a la pavimentació dels carrers de la ciutat.

La Cucafera va anar sempre sola fins que a finals del XIX es confeccionaren dos models més menuts a semblança de cries. Més endavant, en temps de postguerra, les cucaferes es van renovar altra vegada, canviant-ne les mides i fent que aparentessin ser una família, amb un pare, una mare i una cria.

« "Mañana serán enviadas a Barcelona la «Cucafera» y las dos «cucaferetes» que figurarán en las fiestas mayores que del 4 al 11 del corriente se celebrarán en el Pueblo Español de la Exposición. Con objeto de pintarlas y montarlas una vez llegadas a la Ciudad Condal las «cucaferas», saldrá mañana de ésta hacia aquella capital, el pintor D. Emilio Fumadó". »

Heraldo de Tortosa, 31/07/1929.

Des del 27 de març del 2010 les dos cucaferes de Tortosa que es conserven, els gegants de la ciutat, els entremesos i els nans estan exposats a la llotja de Tortosa (Parc Municipal Teodor González) a l'anomenada Casa dels Gegants.

Cal anotar però que l'agost de 2017 està prevista la presentació de la tercera Cucafera, la més gran de totes.

Vegeu també Edit

Bibliografia disponible Edit

  • Ars Magna Cucaferae. Maso Forteza Segura. Cooperativa Gràfica Dertosense, 1973. ISBN 84: 400-6525-6.
  • Gegants, nans i altres entremesos. Joan Amades. Edició facsímil de la Neotípia, 1934.
  • Jo sóc la Cu-ca-fe-ra. Txell Aixarxh i Marisa Valls. Edicions i Propostes Culturals Aldana, SL, 2009. ISBN 978-84-96995-24-6.

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori