FANDOM


DOQ Priorat
Seu Torroja del Priorat
Superfície 1.600 hectàrees
Viticultors 600
Cellers 38
Producció 15.000 hectolitres
Varietats blanques Garnatxa blanca, macabeu, pero ximenes, chenin, moscatell, pansal i picapoll
Varietats negres Garnatxa negra, samsó, garnatxa peluda, cabernet sauvignon, cabernet franc, ull de llebre, pinot noir, merlot i sirà
Font: INCAVI

La Denominació d'Origen Qualificada Priorat és l'única denominació d'origen catalana reconeguda amb la màxima qualitat.

El 1932 ja es va reconèixer el Priorat com a zona vitivinícola a protegir. El 1954 es va aprovar el primer reglament de la DO Priorat. La seu del Consell Regulador es va establir a Reus fins que el 1999 es va traslladar a Torroja del Priorat. L'any 2000 l'Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) va aprovar l'atorgament de Denominació d'Origen Qualificada reconeixent la qualitat i la especificitat adquirida pels seus vins.

L'àrea de producció és al centre de la comarca, en els municipis de: Bellmunt del Priorat, Falset (parcialment), Gratallops, el Lloar, el Molar (parcialment), la Morera de Montsant, Poboleda, Porrera, Torroja del Priorat, la Vilella Alta i la Vilella Baixa.

La geografia és abrupta, amb pendents tan pronunciats que cal construir-hi terrasses per al conreu de la vinya. El sòl (constituït predominantment per llicorella) i el clima provoquen uns rendiments de raïm molt baixos que donen al vi una personalitat molt singular.

Hi predominen els vins negres de garnatxa i samsó, les dues varietats recomanades, que tenen una alta graduació (fins a 23º) i són rics en taní que fa que siguin força astringents. L'exportació principal és als Estats Units, seguit de Suïssa.

Enllaços externsEdit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori