Ilercavònia
Advertisement

El barri del Temple és un barri de Tortosa, situat al marge esquerre de la ciutat i al sud d'aquesta, i entre les vies del ferrocarril (Línia R16) i el riu Ebre.

Urbanísticament el barri s'ha desenvolupat al llarg del segle XIX i del segle XX no exempt de processos especulatius. Articulat per l'Avinguda Generalitat a meitants anys 90 –s. XX– se desenvolupà el sector residencial de Vora parc. Modernament s'ha transformat la seua extensa Horta: primer pel franquisme amb la construcció del grup 13 de gener (actualment Grup del Temple) i posteriorment amb la instal·lació d'indústria aparador i superfícies comercials entorn a la carretera de Tortosa a l'Aldea.

El Temple s'emplaça entre l'Eixample i el Pont del Mil·lenari-Plaça del Bimil·lenari i acull serveis com una important escola pública[1] i una altra de concertada (les Teresianes), forces de seguretat (cos de la Policia Nacional i cos dels Mossos d'Esquadra), un centre d'atenció primària, un aparcament soterrani,[2] l'estació d'autobusos operada per la HIFE, el Teatre Auditori Felip Pedrell, la Casa de la Música (Escola Municipal de Música Lamote de Grignon), l'Administració de la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) o els serveis públics d'ocupació. Hi radiquen també el Club de Rem, les organitzacions sindicals i l'església dels Dolors, de construcció moderna. A aquests serveis s'hi sumen establiments comercials, de restauració i allotjament. El barri acull també l'aparcament municipal per a autocaravanes.[3]

Dintre de l'anomenat Portal Nord el febrer de 2011 va inaugurar-se un pavelló poliesportiu de 2.000 m2.[4]

La futura transformació dels terrenys d'ADIF –abans RENFE– ha de permetre millorar la trama urbana del barri connectant-lo amb la zona de l'Eixample, al centre de Tortosa. El 7 de desembre de 2022 se presentava el nou conveni signat entre l’Administrador d’Infraestructures Ferroviàries i l’Ajuntament de Tortosa pels 18.405,45 metres quadrats en desús que s'expropiaran per 864.287,54 euros. El conveni signat l'any 2006 fixava l'operació en 4.050.800 euros.[5] Prèviament ADIF va enderrocar el sostre i les parets dels antics magatzems.

Patrimoni arquitectònic i llocs d'interès[]

Carrers del barri[]

Vegeu també[]

Notes i referències[]

  1. Des del curs 2020-21 Institut-Escola (IE).
  2. L'aparcament soterrani del Carrilet va ser inaugurat el setembre de 2011 i s'explota en règim de concessió. Té 194 places per a cotxes i una desena per a motos, repartides en dues plantes.
  3. L'espai situat als afores, sota el Pont del Mil·lenari, ocupa 1.962 metres quadrats. Va entrar en funcionament al 2011 i està equipat amb quatre punts de presa d'aigua potable, zona per a l'abocament d'aigües residuals i subministrament elèctric. Amb un cost de 176.712 euros té capacitat per a 32 autocaravanes.
  4. Construït per Teyco SL amb un cost de 1.608.805 Euros finançats amb càrrec al Fondo Estatal para el Empleo y la Sostenibilidad Local. El pavelló té dues pistes d'entrenament i una de competició sota cobert, amb parquet flotant (44 x 23) i una graderia amb 243 seients. A l'exterior hi ha tres pistes més –dues de les quals, de minibàsquet–, que es poden convertir en un aparcament de 70 places.
  5. Entremig se van aconseguir algunes fites com l'obertura del pas per a vianants (10 x 80m) que des del 2011 uneix l'Eixample amb la ronda dels Docks, la remodelació del Pont del ferrocarril de Tortosa o la cessió d'espai al carrer Poeta Vicent Garcia per uns 90.000 euros, com preveia l'acord inicial.
  6. Va ser construït el 2003-2004 però no hi va haver inauguració. La riuada del 2007 va destruir-ne els 3 embarcadors instal·lats. Posteriorment durant el 2011-2012 s'hi han realitzat obres complementàries.
Advertisement