FANDOM


L'església de Santa Maria de l'Aldea o ermita de la Mare de Déu de l'Aldea és un edifici d'aquesta localitat del Baix Ebre.

La petita talla de la Mare de Déu és del segle XII.[1]

L'edifici fet de petites pedres irregulars sense desbastar està cobert a dues aigües. La façana principal està dividida en tres cossos, el central més ample i llarg, està rematat amb un frontó triangular i a sobre d'aquest hi ha una creu de pedra d'època moderna vora la qual hi ha un petit campanar d'espadanya. La seua façana és molt austera. Els únics elements decoratius són a la porta amb unes pilastres adossades. Consta d'una sola nau amb capelles laterals entre els contraforts.

Va ser reconstruïda, i ampliada cap al 1792 amb l'ermitori. Ja d'abans començaren el romiatges per demanar pluja. No obstant l'any 1923 el seu estat no era bo.[2] Fins l'any 1930 va ser l'antiga parròquia.

Durant els darrers anys s'hi han fet nombroses millores (restauració de la peanya[3] de la Mare de Déu, pintures de Joan Rebull, il·luminació de l'altar,…). El lloc té un espai interior a mode de plaça de bous força popular durant les festes.

Al davant mateix hi ha la torre de l'ermita,[4] una reedificació del 1936,[5] ja que havia estat enderrocada a causa del seu mal estat.[6] Al voltant seu hi ha les restes de l'antic castell de l'Aldea aixecat pels àrabs damunt d'una vil·la o factoria romana. El castell dominava l'antiga desembocadura del riu Ebre i les vies de comunicació de la costa. Ocupava una superficie d'uns 675 m2 i tenia una estructura rectangular d'uns 25 metres de costat. A l'interior hi ha havia una torre central i diverses dependències.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. Mare de Déu de l'Aldea (1923) de Josep Salvany i Blanch.
  2. Vegeu l'article Al pueblo de Tortosa. Por el sostenimiento de la ermita de la Aldea publicat per Correo de Tortosa d'1/06/1923.
  3. A l'Escola d'Art i Disseny de la Diputació a Tortosa, l'any 2012. La peanya es va construir als anys 40 al taller de la família Benet, a Tortosa. Josep Benet i Espuny va ser l'encarregat de dibuixar i pintar el plafó central on s'encercla la iconografia que descriu els goigs de la Verge.
  4. Vegeu les fotografies del portal i de la base de la torre d'Antoni Gallardo de l'any 1936.
  5. Promoguda per Javier Bau Nolla († Barcelona, 30/09/1977). Vegeu Heraldo de Tortosa de 07/04/1936 i Correo de Tortosa de 02/06/1936.
  6. Anteriors són les reedificacions del 1854 per Alfonso Guzmán de Villoria i encara abans la del 1586 feta pels Jordà propietaris de la torre des del segle XVI.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori