FANDOM


Estanislau Figueras i de Moragas (Barcelona,13/11/1819 - Madrid, 11/11/1882) va ser un polític. Fou el primer president de govern de la Primera República Espanyola (1873) durant quatre mesos escassos. Va ser substituït per Francesc Pi i Margall (Barcelona, 1824 - Madrid, 1901).

Biografia Edit

Llicenciat en Dret –juny de 1842- cap al 1844 es va traslladar a Tivissa on residia la seua mare Neus Moragas Dot († 1860). Va ingressar en el Partit Progressista i va participar en les revoltes liberals de 1848. Aquest mateix any es va desplaçar a Madrid, on va entrar en contacte amb els cercles polítics republicans. Més tard, es va decantar pel Partit Demòcrata (1849), sorgit a partir d'una escissió del Partit Progressista. El 1849 s'establí a Tarragona per iniciar la seva carrera com a advocat. El maig de 1851 va ser elegit diputat per Barcelona i l'octubre de 1854 per Tarragona, on es traslladaria per formar part de la seva Junta Revolucionària, que va presidir durant els esdeveniments polítics que van conduir al Bienni Progressista (1854-1856).

El 30 de novembre de 1854 com a diputat a Corts va liderar la minoria republicana i va votar a favor de la instauració d'un règim republicà opció que únicament va comptar amb 21 vots. A l'any següent, durant l'elaboració del projecte del qual havia d'havia de sorgir una nova Constitució, va advocar en favor de la descentralització de l'Estat i de les desamortitzacions, postura que el va enfrontar amb els sectors més pròxims a l'Església.

El 1867 va ser condemnat a presó, per la qual cosa va fugir a Portugal. Retornà a Espanya després del triomf de la revolució de setembre de 1868 (La Gloriosa), amb la qual començà el Sexenni Democràtic (1868-1874). Al seu retorn va ingressar en el Partit Federal, liderat per Pi i Margall, antic empleat seu a la seva oficina d'advocats, i va fundar el diari La Igualdad, des de les pàgines de la qual va defensar la seva doctrina federalista.

Durant les eleccions del gener de 1869 va presentar-se per les circumscripcions de Barcelona i de Tortosa. Va escollir l'acta pel districte de Tortosa[1] on va obtenir 10.473 vots, 337 menys que el candidat progressista-liberal Marià Rius (a Barcelona va obtenir 27.392 vots; el va substituir llavors Josep Tomàs Salvany). Mesos després, el 18 de maig de 1869, els representants dels comitès republicano-federals d'Aragó, Catalunya, València i Balears, signen el Pacte Federal de Tortosa per restaurar la Confederació Catalano-aragonesa dintre de l'Estat republicà Espanyol.

El 12 de febrer de 1873 va ser elegit president de la Primera República, càrrec que va ocupar fins a l’11 juny del mateix any, en què la crisi econòmica, així com la divisió interna del seu propi partit i l’intent de proclamació de l'Estat Català (març 1873) van motivar la seva substitució per Pi i Margall, i la seva fugida a França, d'on va tornar a final d'any per a intentar, sense èxit, recompondre el fragmentat Partit Federal. Allunyat a partir de llavors de Pi i Margall i del seu partit, el 1880 va fundar, al costat de Ruiz Zorrilla, el Partit Republicà Federal Orgànic, partit que va tenir poca activitat a causa de la mort de Figueras poc després.

Està enterrat el cementiri civil de Madrid.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. En les eleccions de gener de 1869 van resultar escollits com a diputats pel districte de Tortosa Marià Rius, Estanislau Figueras i Josep Compte Pedret. La llei electoral de 1871 va convertir la província de Tarragona (també Lleida i Girona) en demarcació amb 8 districtes uninominals: Falset, Gandesa, Reus, Roquetes, Tarragona, Tortosa, Valls i el Vendrell.

Enllaços externsEdit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori