FANDOM


Francesc Vicent Garcia (Tortosa?/Saragossa?, c. 1578 o 1579 – Vallfogona de Riucorb, actual Conca de Barberà, 02/9/1623), o simplement Vicent Garcia, conegut amb el sobrenom de Rector de Vallfogona va ser un poeta i eclesiàstic.

Vicent Garcia és el primer gran escriptor de la literatura barroca catalana. La seua obra publicada a inicis del segle XVII, que abraça tots els gèneres –poesia, teatre, prosa–, va inaugurar una escola literària que, en general, va conservar la seva vigència fins ben entrat el segle XIX. La immensa fama que va adquirir es va mantenir inalterada –superant fins i tot la prohibició de les seues obres per la Inquisició (1782)– fins al triomf de la Renaixença. Llavors, la crítica el va presentar com el culpable de la castellanització literària i de la decadència de la literatura catalana, i va començar una etapa de descrèdit.

Fill de[1] Francesc Garcia (Tortosa, 1546 - Saragossa, 1582), passamaner, i Joana Margalida Ferrandis, casats el 1577.[2] Va ser ordenat sacerdot el 1605 a Vic i el 1606 passà a la parròquia de Santa Maria de Vallfogona.

« Conten que el 1610 quan el mossèn anava camí de Tàrrega trobà un jove eixerit a qui preguntar: D'on vens? On vas? Com et dius? I, amb qui estàs? i el noi li contestà: Vinc de Targa, vaig a Verdú, em dic Pere i no estic amb ningú. Impressionat per la resposta del vailet li proposà convertir-se en el seu escolanet. »

— Relat de l'escolà Pere. El temple parroquial de Vallfogona conserva una làpida funerària.


Sobre la balustrada de la façana de l'Ajuntament de Tarragona hi ha un bust del rector.[3] Un carrer de Tortosa, vora l'estació del ferrocarril, porta el seu nom. N'hi ha d'altres dedicats a Barcelona o Vic. El 1952 Vallfogona li erigí un monument constituït per un relleu de bronze i l'estiu de 2009 va inaugurar l'Espai d'Interpretació del Rector de Vallfogona.

Notes i referències Edit

  1. Segons un article d'Enric Bayerri publicat al número 272 de Correo de Tortosa (10/4/1923) però era fill de pescadors i estudià a la Universitat de Lleida. És la tesi de Sinesi Sabater i Lledó (Tortosa, 1823 - 03/5/1901) exposada, per exemple, a Correo de Tortosa de 12/6/1883 i a Álbum Biográfico Dertosense on dóna a conèixer els noms de Josep Garcia i Gauté, pescador, i Bàrbara Torres, a més a més de la data 06/01/1582 (arran d'una partida de baptisme). Bayerri per la seua banda fa referència al foli 49 del llibre de baptismes dels anys 1575-1583 de la Catedral de Tortosa. Aquesta tesi està documentalment desmuntada arran de les noves dades biogràfiques disponibles actualment.
  2. Estes foren les segones núpcies de Joana Margalida. Vegeu: Noves dades biogràfiques del poeta Vicent Garcia. Albert Rossich i Enric Querol i Coll. Nous Col·loquis III. Centre d'Estudis Francesc Martorell. Tortosa, 1999. Imp. Cooperativa Gràfica Dertosense. ISBN: 84-923714-1-2.
  3. Aquesta façana va ser construïda entre 1862 i 1865. La part escultòrica és obra de Bernat Verderol Roig (1814-1898).

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori