Ilercavònia
Advertisement

La Generalitat de Catalunya és el sistema institucional en què s'organitza Catalunya. Té el seu origen en les diputacions permanents creades per governar l'administració entre reunions de les Corts als diferents territoris de la Corona d'Aragó.

En l'actualitat, segons l'Estatut d'autonomia, la Generalitat de Catalunya és el sistema institucional en què s'organitza políticament l'autogovern de Catalunya. Està formada pel Parlament de Catalunya, pel Consell Executiu o Govern, per la Presidència de la Generalitat i per les altres institucions que l'Estatut i les lleis estableixen.

Terres de l'Ebre

A les Terres de l'Ebre, tot i que des del 1982 existien els serveis territorials del Departament de Cultura, gràcies a la visió del conseller Max Cahner, no es desplegaria l'organització territorial -no provincial- fins a l'aprovació del Decret 79/2001 de 6 de març que creava la Delegació Territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre establint que l'abast territorial de la delegació són les comarques del Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d'Ebre. El primer delegat territorial del Govern de la Generalitat a les Terres de l'Ebre fou Francesc Sancho i Serena (CiU) que seria substituït l'octubre de 2003 per Mercè Miralles.[1] Entre el 2004 i el gener de 2011 va ocupar el càrrec Josep Lluís Salvadó i Tenesa (ERC) i entre 2011 i 2017 Xavier Pallarès i Povill (CiU). En l'actualitat el càrrec està vacant. La primera seu de la delegació fou el Palau Oliver de Boteller mentre es duia a terme la remodelació del Palau Abària que n'és l'actual.

En posterioritat s'aprovaren els serveis territorials del Departament d'Agricultura, de Medi Ambient, d'Indústria, de Cultura (que passaria a cobrir a la Ribera d'Ebre), els serveis de trànsit (en l'actualitat encara no desplegats), Treball, Benestar Social, Sanitat, Ensenyament (actualment Departament d'Educació), S.T. d'Arquitectura i Habitatge, Justícia, Comissó d'Urbanisme i Serveis de Carreteres, Economia i Finances, etc.

Les delegacions i diferents serveis es reparteixen entre Tortosa, Amposta, Móra d'Ebre i Gandesa.

El divendres 26 de febrer de 2010 el vicepresident del Govern Josep-Lluís Carod Rovira va presidir l'acte de col·locació de la primera pedra de l'immoble del carrer Montcada que concentrarà bona part dels serveis territorials que la Generalitat té a Tortosa. L'edifici dissenyat per l'arquitecta Carme Pinós Desplat (Barcelona, 1954) disposa de tres plantes subterrànies (dues d'aparcament públic i una dedicada a arxiu).[2] Aquesta seu corporativa s'havia d'haver acabat l'any 2014-15 però després d'un parell de redimensionaments[3] l'estiu de 2015 encara va anunciar-se que passaria a tenir planta baixa i dos pisos -en comptes de tres- i un pressupost d'uns 6 milions d'Euros. El febrer de 2016 es van reemprendre les obres de construcció i entre el 15 de juny de 2017 -obertura de l'Oficina d'Atenció Ciutadana- i el 12 de juliol va entrar en servei.

Finalment el 21 de juliol de 2017 el president i el vicepresident de la Generalitat van inaugurar-lo.

Vegeu també

Notes i referències

  1. Nomenament de M. Miralles Guerrero: Decret 219/2003 de 5 d'octubre (DOGC 3.981 de 06/10/2003); Cessament: Decret 65/2004 de 7 de gener (DOGC 4.049 de 15/1/2004).
  2. L'aparcament soterrani va entrar finalment en funcionament el 20 de desembre de 2014.
  3. L'estiu del 2011 s'anuncià la reducció dels primers 2 milions d'Euros del pressupost inicial -de 12,6 milions- amb la modificació dels materials de revestiment de les façanes i de l'auditori o eliminant el bar restaurant.

Enllaços externs

Advertisement