FANDOM


L'Informe sobre la revisió del model d'organització territorial de Catalunya, més conegut com Informe Roca, és un informe elaborat per una comissió d'experts presidida per Miquel Roca i Junyent, fet a instàncies del Parlament i per encàrrec del govern de la Generalitat de Catalunya.

Va ser presentat el 7 de gener de 2001 i, degut a l'impacte en la vida pública que van causar algunes de les seues propostes, el govern presidit per Jordi Pujol i Soley no va tardar a blocar-lo.

Pretenia modificar la delimitació de moltes comarques, reduir dràsticament el nombre de municipis i alterar força termes municipals. No hi mancava tampoc la nota expressament regionalista, com ara el corònim Catalunya Central aplicat no pas a la regió de Tortosa, sinó a la de Manresa-Vic.

A l'inici de la seua "descripció historicogrogràfica de les reformes proposades" es poden llegir les observacions següents:

« Per a cada comarca s'indiquen les possibles variacions quant a:
  • incorporació de municipis d'altres comarques
  • agregació de municipis que no arribin als 250 h.
  • supressió d'enclavaments
  • correcció d'altres disfuncionalitats en el límits municipals.

Pel que fa a les disfuncionalitats municipals, aquesta reforma no pretén —perquè no seria factible ni realista— abordar i donar solució a les múltiples disfuncionalitats que hi ha en els límits municipals, sinó només a aquelles que es consideren més fàcils de solventar, més urgents o manifestes i la resolució de les quals resultarà més beneficiosa. [...]

Pel que fa a la capitalitat, si no es diu altra cosa, es manté l'actual seu de l'Ajuntament. En cas de municipis resultants d'agregacions, s'entén que la capital correspon, en principi, al nucli que dóna nom al municipi o al primer dels topònims si la denominació municipal està formada per la unió de diversos noms de lloc.

»

Propostes de l'informe Roca a les CCPC Edit

Vegeu els articles següents:

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori