FANDOM


Joan Curto Pla (Tortosa, c.1909 – Tarragona, 20/10/1939) va ser un periodista[1] i capità de l'Exèrcit de la Segona República espanyola.

Casat amb Marina Daufí Segura –mestra de Roquetes- lluità als fronts de Saragossa, Terol o Córdoba. Ascendí a tinent l'abril de 1937 i a capità el 18 d'octubre de 1938. Amb el seu assistent Diego Vigorra Rico (Villanueva de Córdoba, 27/01/1916-1985) va ser capturat pels franquistes i internat al "campo de concentración de San Bernardo"[2] (afores de Toledo) d'on fugí arribant a Tortosa.

El set d'abril de 1939 va ser detingut per la Guàrdia Civil a la Raval de Crist sent empresonat a Tortosa[3] primer, i a Tarragona després.

Sotmès a Consell de Guerra el 20 de juny de 1939 va ser condemnat a mort, i afusellat el 20 d'octubre del mateix any.

Diego Vigorra i la seua família van conservar la cartera del capità tortosí fins que la recerca de les periodistes Inés Gutiérrez Vigorra –néta de Diego- i Ana Isabel Neira Tapiador va permetre retornar-la a la família Curto-Daufí.

Arran de la Llei 11/2017, del 4 de juliol, de reparació jurídica de les víctimes del franquisme,[4] la sentència que el condemnà és nul·la de ple dret i el tribunal de l'Auditoria de Guerra que la va emetre il·legal.

Notes i referències Edit

  1. Dirigí El Pueblo després de Campos Terré.
  2. Un antic monestir desamortitzat que havia estat hospital de sang situat vora el Tajo i la carretera de la Puebla de Montalbán.
  3. Vegeu l'article Convent de la Puríssima Concepció Victòria.
  4. DOGC núm. 7.406 de 06/07/2017.

Bibliografia disponible:

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori