FANDOM


Josep Maria Paulí i Roig (Tortosa, 1823 - el Pinell de Brai, 24/10/1851) va ser un periodista i escriptor.

Va fundar el primer periòdic de què es té notícia a Tortosa, El Ebro. El 1848 va dirigir per poc temps El Dertosense. Tant en l'un com en l'altre va fer gala de les seues dots d'escriptor i de poeta. Se li deuen algunes memòries i opuscles estadístics i històrics; entre les primeres una sobre les medalles encunyades a Tortosa en temps romans i gots. Va col·laborar en el Diccionario Geográfico de Pascual Madoz i en diversos periòdics de Madrid, Barcelona, València, Vitòria i Santiago de Compostel·la.

En el teatre es va donar a conèixer en una comèdia en tres actes i en vers, "Cuidado con las mujeres", és seua la llegenda, la castellana de Mesia i el fulletó de Cosas de Tortosa. En col·laboració amb Sinesi Sabater (1823 - 1901) va començar amb la publicació d'una Història de Tortosa per fascicles, que a les poques pàgines es va veure interrompuda quan el va sorprendre la mort al Pinell de Brai, el 24 d'octubre de 1851, amb només 27 anys d'edat. J. Paulí també estava ocupat amb una obra criticobiogràfica sobre barons il·lustres de Catalunya.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

Bibliografia:

  • Espurnes de la llar (segon volum). Ramon Vergés i Paulí. Ed. facsímil de la primera edició de 1909. Imp. Cooperativa Gràfica Dertosense, Tortosa, 1993.

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori