FANDOM


La Pobla del Bellestar és un conjunt històric-artístic, situat al costat del llit del Riu dels Truites, que serveix de límit entre la Comunitat Valenciana i la d'Aragó, entre les províncies de Castelló i de Terol, entre els termes municipals de Vilafranca i Iglesuela del Cid.

Entre els diversos edificis destaca l’ermita de Sant Miquel, primitiva parròquia del poble. És una típica església de les denominades de “reconquesta”, de transició del romànic al gòtic, de finals del segle XIII. La seua planta és rectangular, amb armadura de fusta i sostre a dos vessants, que es recolza sobre dos arcs apuntats. Té una portada de pedra, amb arc de mig punt de grans dovelles. Damunt, hi ha una finestra circular abotzinada; una petita espadanya situada en un lateral, on s’ubica la campana, serveix de remat exterior de la sòbria façana.

Per a aquesta ermita, es va encarregar a Bernat Serra la realització d'un retaule gòtic dedicat al sant l'any 1429. En l'actualitat se conserva a l'església parroquial parròquia de Santa Maria Magdalena de Vilafranca. Tradicionalment, els veïns de Vilafranca acudeixen a l’ermita per a venerar el sant, per la festa que se celebra cada primer diumenge de maig i l’últim diumenge de setembre.

També és de gran importància el pont gòtic, joia de l’arquitectura medieval, d'un sol arc. Segons les cròniques del Rei, aquest pont va ser per on Jaume I va venir des de terres aragoneses cap a la conquesta del Regne de València.

El conjunt format per l’ermita de Sant Miquel, el pont i les masies adjacents formen un dels millors exponents de l’arquitectura rural valenciana medieval. A això cal sumar-hi el riu o rambla de les Truites, un dels millors llits fluvials intactes de la Comunitat Valenciana amb un entorn mediambiental de gran bellesa i valor ecològic per la seua fauna i flora.