Ilercavònia
Advertisement

Lehmann és una destil·leria històrica tortosina que té els seus orígens empresarials a l'any 1870, a Roquetes.

Història de l'empresa[]

Fundada per Joan Curto Gasol va dedicar-se inicialment a l'elaboració d'aiguardents propis de la zona: destil·lats d'anís, de vi, herbes aromàtiques, etc. Cap al 1895 el seu fill, Ismael Curto Curto[1] va unir-se al seu pare i va introduí les primeres botes d'envelliment. La Guerra Civil Espanyola va truncar però la trajectòria ascendent de l'empresa. La destil·leria va haver de parar la seua activitat en una ciutat de Tortosa que ja és bombardejada el 1937 i que se converteix en front de guerra l'abril del 1938 al aproximar-se la batalla de l'Ebre. Les matèries primeres, productes acabats i vehicles van ser requisats però les instal·lacions, situades al barri de Ferreries, no patiren gaires desperfectes. Maria Lehmann Curto reinicià el negoci. Durant els anys següents al conflicte bèl·lic l'empresa desenvolupà nous productes ben acceptats pel mercat.

Arran de l'entrada d'Emili Lehmann Pérez, se crearen nombrosos licors ben acollits per una demanda molt receptiva a les novetats. Llavors se mecanitzà tot el procés productiu (esbandidora d'ampolles, omplidora-tapadora, etiquetadora i encaixadora), i l'àrea d'influència comercial va començar a créixer fins arribar a la major part de l'Estat espanyol.

En l'actualitat Bodegas y Destilerias Lehmann SA està present amb els seus productes als cinc continents.[2] El logotip de l'empresa és de dos colors (daurat sobre fons roig) i se caracteritza per un ós rampant coronat i llorejat mirant cap a l'esquerra.

La fabricació de licors a Tortosa[]

Abans de la Guerra Civil a Tortosa també hi produien licors Juan Homedes Mauri (fund. 1914)[3] conegut pel seu licor Yum, a base de llet, patentat el 1922 i àmpliament publicitat (1923-1931) i, abans fins i tot, també Ismael Homedes Cardona,[4] amb begudes com Nuez-Kola –a base de nous i alcòhol pur de vi–, el rom Rhum Rum, el Coñac 1900 Borgia o el seu Marrasquino.

La premsa històrica a més a més fa esment de la fàbrica d'aiguardents d'Emili Nomen (Carretera de Tarragona, a 2 quilòmetres de Tortosa, a la partida de Sant Llàtser) arran d'un incendi que va tenir-hi lloc la nit del 22 de març de 1909.[5]

Cal anotar també que a la ciutat s'hi fabricaven bótes de fusta en un recinte que havia estat situat a l'actual plaça de les Corts Catalanes, en les proximitats del parc Teodor González. Segons testimoni fotogràfic hi treballaven prop d'una vintena de persones.

A les Terres de l'Ebre i al Maestrat han sorgit modernament elaboradors de cervesa artesana.

Notes i referències[]

  1. Se pot trobar una referència a la fábrica de anisados de hijo de Juan Curto Gasol a Heraldo de Tortosa de 19/12/1929.
  2. Veure La Vanguardia del dimecres 2 de març de 2005.
  3. Correo de Tortosa de 17/10/1924.
  4. Vegeu-ne un anunci a El Pueblo de 19/02/1922. La destil·leria s'anuncia encara el 1947 al programa de festes del Rastre (anís Lulú, Rhum Zulú, coñac Borgia).
  5. El Restaurador de 23/03/1909.

Vegeu també[]

Enllaços externs[]

Advertisement