FANDOM


El llagut o llaüt és una embarcació gran –de 2 metres d'ample i de fins a 20 metres d'eslora- que s'utilitzava pel transport de persones i mercaderies pesants (carbó de Mequinensa i Faió, arròs del Delta …) pel riu Ebre.

Podia transportar fins a 40 tones de pes.

Quan el corrent del riu o la força del vent no eren les favorables per a la navegació fluvial, els sirgadors arrossegaven el llagut a les seves espatlles estirant de la sirga (una corda de cànem llarga i gruixuda). El cap de colla dels sirgadors era el daliner que duia el dalí, un pal amb la doble funció d'apartar la brossa del camí i mirar la profunditat del riu.

Fins a finals del segle XIX és va utilitzar la navegació fluvial perquè les vies de comunicació terrestres eren molt dolentes. La implantació del ferrocarril i dels camions i la construcció d'embassaments van suposar un cop definitiu als llaguts.

Subsisteixen alguns llaguts tradicionals destinats al turisme[1] o formant part dels passos de barca. Modernament s'han contruït Lo Sirgador i el Roget.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. A Faió hi ha el llagut Cardenal que havia prestat servei al pas de barca de Benifallet. Per altra banda a l'Ecomuseu del Delta de l'Ebre s'exposa el San Francisco; al Club Nàutic, a la Cava, està el llagut Dertusa que havia format part d’un pas de barca de Deltebre; i a Riba-roja d'Ebre hi ha el Mar y Juana, sense restaurar.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori