FANDOM


Lo Parot és una olivera (Olea europaea) mil·lenària situada a les Grebetes (Creuetes), al terme municipal d'Horta de Sant Joan, a una altitud de 480 metres.

Té una alçària de 8 m, un volt del canó (a 1,3 m) de 7,45 m i una capçada de 9 m i està protegit.

  • Número d’identificació: 22.08.01.
  • Quadrícula UTM: BF 7438.

El seu nom és pres de ser tingut com a pare de totes les oliveres. La seua soca supera els 2000 anys d'edat. Se troba en un brancal per davall de la carretera que ve de Gandesa, i a uns 600 metres abans d'arribar a la població d'Orta.

Des del Parot es contempla un panorama magnífic, amb l'absis romànic i gòtic de l'església parroquial, a la dreta, i, a l'esquerra, el convent de la Mare de Déu dels Àngels o de Sant Salvador al peu de la punxeguda muntanya de Santa Bàrbara.

Encara que de capçada molt minsa, 8 metres d'alçària i 9 metres de diàmetre, realment espectacular és el volt del canó, que té 7,45 metres, però més de 15 metres de volt de soca, magnitud que no creiem superada per cap altra olivera, ni de Catalunya ni de l'Estat espanyol. No seria d'estranyar, a més, que fos l'arbre més antic de tota la península Ibèrica.

Va ser declarat arbre monumental l'any 1990[1] convertint-se en un dels primers de la Terra Alta.

Vegeu també Edit

Notes i referènciesEdit

  1. Ordre de 8 de febrer de 1990, per la qual es declaren arbres i arbredes monumentals i es dóna publicitat a l'inventari dels arbres i les arbredes declarats d'interès comarcal i local (DOGC núm. 1.262 de 02/03/1990).

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori