Ilercavònia
Advertisement

Les muntanyes de Prades són un conjunt orogràfic de la Serralada Prelitoral Catalana que forma el nucli de dispersió de les comarques del Camp de Tarragona, la Conca de Barberà i el Priorat.

La seua superfície és de 260 km2, i culminen en el tossal de la Baltasana, de 1.203 m d'altitud. Forma dos grans branques paral·leles orientades de nord-est a sud-oest, unides pel coll de Prades, que separa les conques del riu Brugent (afluent del Francolí) i del riu de Siurana (afluent de l'Ebre); al relleu més interior neixen el Francolí i el riu de Montsant.

El conjunt té una forma tabular, amb grans graderies de cingles d'aspecte ruïniforme i valls profundament entallades. Dins el buc de les valls la vegetació és exuberant, en contrast amb les parts superiors.

Es conrea només un 20% de la superfície, amb predomini total del secà (95%), dedicat a cereals i patates, avellaners, ametllers i també vinya. La demografia és de signe regressiu (de 7.713 h. el 1857 s'ha passat a 2.422 h. el 1970 i a 547 h. el 1981).

Abunden els tallers de sílex a l'aire lliure i les balmes i coves amb restes prehistòriques, i també gravats i pintures rupestres.

Sota la dominació islàmica Siurana fou cap d'un valiat i constituí el darrer baluard àrab a Catalunya. A l'edat mitjana en fou la capital la vila de Prades, centre del comtat de Prades.

Advertisement