FANDOM


L'orde de l'Aixa va ser un orde que, segons una tradició tardana de poca credibilitat, fou fundat vers el 1150 per Ramon Berenguer IV amb motiu de la defensa de Tortosa que van fer les dones de la ciutat (menades per Marina de Miravall) per salvar-la d'un contraatac àrab. El distintiu d'este orde era un escapulari amb una aixa de grana com a ornament.

Cristòfor Despuig, als Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa, conta que després de la reconquesta de Tortosa pel comte Ramon Berenguer IV, aprofitant que les forces del comte eren a Lleida, els moros van atacar la ciutat amb la intenció de recuperar-la. La iniciativa i el valor de les dones tortosines, enganyant l'exèrcit amb gran soroll d'armes des de dalt de les muralles, va conduir a una gran victòria. En record de la gesta es va decidir: "Que totes les dones portassen sobre la roba una acha de armes".

Vegeu també Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori