FANDOM


La regalèssia o regalíssia (Glycyrrhiza glabra, del grec rhiza, arrel, i glyks o glukus, dolç; i glaber, que fa referència a l'absència de pilositat) és un arbust de la família de les fabàcies.

A partir de l'arrel o rizoma se n'extreu una substància dolça coneguda col·loquialment com "pega dolça". És un arbust plurianual geòfit que pot arribar al metre i mig d'altura. Les fulles són perennes. El seu és llegum oblong (allargat), comprimit i silícula, que pot arribar als 3cm de longitud. És un llegum glabre, de contorn irregular i amb 2-5 llavors petites i arronyonades a l'interior.

Distribució i ecologia Edit

La regalèssia prové de l'Europa Mediterrània i de l'Àsia Menor i se troba cultivada en molts llocs gràcies a la seua naturalització en zones humides, al costat de rius, barrancs, etc. A la Península Ibèrica se pot trobar en zones fluvials d'ambients mediterranis poc plujosos. Sobretot en zones properes al riu Ebre i algunes àrees disperses del Sud i l'Est de la Península.

Conreu Edit

La planta es pot reproduir per les llavors o multiplicar per les arrels o rizomes. La sembra o plantació se pot fer a la tardor o a la primavera. Les llavors són de difícil germinació i cal estovar-les 24 hores en aigua per tal d'activar-les. Els rizomes plantats han de tenir almenys un borró. Una vegada nascuda la planta es comporta com una planta invasora i no deixa créixer cap altra herba. Les arrels s'arranquen de la planta a la tardor del segon any.

L'explotació a les Terres de l'Ebre Edit

A més a més dels molins de regalèssia que existien a Xerta (on almenys se'n conserva un a la vora de l'hotel Villa Retiro) destaca la figura d'Emile Descolé, un comerciant francès instal·lat a Amposta cap el 1850, i de Pasqual Ballesté Franch (la Cava, 1820 - febrer de 1906) que acabà per convertir-se en el principal exportador de regalèssia cap a França.[1] Amb aquest últim l'activitat de comercialització de regalèssia se centralitzà a Tortosa.

Notes i referències Edit

  1. La Gaceta de Madrid, número 1.110 de 18/01/1856, recull la notícia de la pèrdua d'un vaixell francès carregat de regalèssia al port dels Alfacs. La premsa tortosina dóna encara compte del transport de regalèssia des del Delta cap a Marsella l'any 1901 (La Verdad de 11/06/1901).

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori