FANDOM


La Reial Arxiconfraria de la Mare de Déu de la Cinta és una antiga confraria fundada amb el suport del bisbe Lluís de Tena el 13 de gener de 1617[1] per tal de fomentar la devoció de la Santa Cinta de Tortosa.

La Santa Cinta és una seda de seda blanca, de 12 pams, considerada un objecte sagrat. És venerada com a cinyell de la Verge a la catedral de Tortosa, especialment per les dones gràvides. El creixement devocional i d'enriquiment del culte va fer que al gener de 1863 l'Ajuntament de Tortosa la nomenés patrona de la ciutat juntament amb l'Àngel Custodi, el patró més antic.

Amb motiu de l'Any Jubilar a la Diòcesi de Tortosa (2017) el 16 de novembre de 2016 la Reial Arxiconfraria anunciava la realització d'un nou reliquiari de la Cinta per un orfebre de València[2] i la instal·lació d'una escultura de la Mare de Déu a la fornícula central de la façana principal de la catedral de Santa Maria de Tortosa. La imatge s'ha encarregat a l'escultor Marco Augusto Dueñas (Córdoba, 1971), tindrà almenys 2,7 m d'altura i estarà feta amb marbre de Carrara.[3]

L'any 2017 la Reial Arxiconfraria va ser distingida amb la Creu de Sant Jordi.[4]

Notes i referències Edit

  1. El seu origen és la Confraria de Santa Maria de la Cinta.
  2. El 16 de febrer de 2017 va presentar-se el nou reliquiari de la Llaçada construït pel taller d'orfebreria Piró, a València, i costejat per un particular. En un acte solemne a la Sagristia de la catedral de Tortosa, el dia anterior, s'hi havia traslladat un fragment de la relíquia de la Cinta extret del Reliquiari Menor. Encara abans, el 5 de febrer, s'havia beneït la nova caixa de transport realitzada pels artesans Joaquim Marro i Joaquim Ginovart.
  3. S'estima un cost de 105.000 EUR. Cal recordar com antecedent una "notícia" que l'estiu de l'any 2000 especulava sobre les cinc escultures que s'hi volien instal·lar i que havien de representar la Mare de Déu de l'Estrella, Mª Rosa Molas, Enric d'Ossó, Gil de Federich i Mn. Sol.
  4. Decret 36/2017, d'11 d'abril, de concessió de la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (DOGC núm. 7.352 de 19/04/2017).

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori