FANDOM


La serra de Cardó és un massís de la Serralada Prelitoral, al Baix Ebre.

Encaixa al nord i a l'est la cubeta de Móra, i tanca, passada la plana del Burgar (el seu límit oriental), la serra de Tivissa; a l'oest davalla fins a l'Ebre, i al sud i al sud-est és continuada per les serres de la Capcida i del Boix i els morrals del Cantdelgall i de Cabrafeixet i el Montaspre, i al sud del coll de l'Alba, per la serra de Collredó, amb les quals constitueix l'anomenat bloc de Cardó.

L'abrupta vall de Cardó, oberta vers el nord-oest i continuada per la vallada de Costumà, és drenada pel barranc de Cardó, afluent, per l'esquerra, de l'Ebre, poc abans de Benifallet.

El clima és mediterrani (14°C de mitjana anual) amb pluges escasses (460 mm de mitjana anual), les quals són subterràniament dirigides pel carst que erosiona les calcàries (Tries, Juràssic) i originen un nivell de fonts medicinals que desguassen per l'abrupte cingle de Sallent, coronat pel balneari (i antic convent carmelità) de Cardó. La carena, que culmina a la Creu de Santos (942 m) i és travessada per antics camins al coll de Murtero, vers Tivenys i Tortosa, i als portells de Xàquera i de Cosp (o portell de Cardó), vers Rasquera i Móra d'Ebre, fa alhora de partió d'aigües entre l'Ebre i la mar, i entre la vegetació de l'obaga (alzines, pinasses, alguns roures, moixeres i teixos), fuetejada pel mestral, i la vegetació arbustiva degradada de la solana (llentiscle, romaní, bruc), al voltant de pins blancs i alzines.

Els antics nuclis medievals de població de Sallent, Cardó i Costumà, al nord, i, especialment, de la Fullola, la Bassa de Cascall, els Mallorquins, l'Alzina i l'Alentar, al sud, han desaparegut del tot.

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori