FANDOM


El Sexenni és una festa que se celebra a Morella (els Ports) en honor a la Mare de Déu de Vallivana. Aquesta festa, una de les festes més singulars del País Valencià, té lloc cada sis anys la darrera quinzena d'agost. El 2012 (16 al 27 d'agost) n'és l'edició número 53.

Catalogada com a festa d'interès turístic nacional des de l'any 2012, [1] i Bé Cultural Inmaterial (BIC) arran de la declaració del Consell de la Generalitat Valenciana del 26 de febrer de 2016.

La Processó general és l'element central de la festa. Hi participen els diferents gremis de la vila (que oferixen els seus balls danses), amb les seves imatges i personatges bíblics.

Origen Edit

L'origen se situa al segle XVII, en temps d'epidèmies. Després de ser sacsejats per una pesta en els anys 1648 a 1650, la pesta de 1672 que assolava el municipi i les contrades va decidir a un grup de notables de la vila a fer una rogativa, amb trenta germans vestits de penitència, fins l'ermita de la Mare de Déu de la Vallivana, i el prior proposà portar la imatge de l'ermitori fins a la ciutat. El 31 de desembre d'aquell mateix any és passetjada la imatge de la Verge i compta la llegenda que els malalts van recuperar la salut, fins al punt que l'epidèmia va remetre per complet. En agraïment al miracle, els morellans en general, i concretament els camperols, el justicia, jurats i Consell de Morella, van fer solemnes festes i decideixen, segons acord de 14 de febrer de 1673, celebrar perpetuament cada 6 anys un novenari en acció de gràcies a la Mare de Déu de Vallivana i que les festes es farien en maig.

En l'acord del Consell de 28 de gener de 1678 la Vila va demanar que la celebració del primer Sexenni es traslladés a l'agost, però el clero no acceptà i la van celebrar al maig, tot i que el Consell no hi va assistir i celebrà la festivitat, per la seua part, a l'agost. Des del 1684 -segon Sexenni- se celebrà amb normalitat a l'agost.

Vegeu també Edit

Notes i referències Edit

  1. Resolución de 8 de mayo de 2012, de la Secretaría de Estado de Turismo, por la que se concede el título de «Fiesta de Interés Turístico Nacional» a la fiesta «Anunci i el Sexenni», de Morella (BOE número 125 de 25 de maig de 2012).

Enllaços externs Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori