FANDOM


Mapamundi 1154

Fragment del mapamundi d'al-Idrissí (1154) o Tabula Rogeriana.

La taifa de Tortosa va ser un regne musulmà centrat en la ciutat de Turtuxa (actual Tortosa).

Va ser instituït a causa de l'esfondrament del califat de Còrdova. En trontollar el califat i després del fallit intent de Mugāhid (futur taifa de Dénia) d'entronitzar-s'hi, se'n va emparar Labib al-"Amirī al-Fatà, un altre llibert del clan amirita.

Amb l'ajuda de Mubārak de València es va enfrontar, amb èxit (1016), al taifa tugíbida al-Mundi ibn Yahyà de Saragossa, que pretenia de desposseir-lo, i, en ser destruït Mudāffar, es va annexar la taifa de València (1018-21). Mantingué bones relacions amb Barcelona, fet pel qual sembla que perdé la confiança dels valencians. Reduït de nou a Tortosa, es mantingué en el poder fins el 1035.

A partir de Muqātil (1035-58) les dades sobre la taifa són confuses (sembla que Labib assolí el poder per segona vegada el 1058), fins que fou annexada (1059) per Abū Ga"far Ahmad al-Muqtadir a la taifa de Saragossa. Mort aquest, l'heretà el seu fill al-Mundir "Imād al-Dawla (1081-90).

Amb la conquesta almoràvit (1099) s'acabà el període autònom del territori, que coincidí amb un gran desenvolupament econòmic i social.

En el camp de la cultura es destacaren figures jueves i musulmanes, entre les quals el gramàtic Menahem ben Saruq i el poeta i historiador Abu-Bakr at-Turtuixí.

Vegeu també Edit

Ad blocker interference detected!


Wikia is a free-to-use site that makes money from advertising. We have a modified experience for viewers using ad blockers

Wikia is not accessible if you’ve made further modifications. Remove the custom ad blocker rule(s) and the page will load as expected.

Més wikis de Wikia.

Wiki aleatori